Stand Fast Bible Students Association

Udgivelsen af det syvende bind i Russells stort anlagte serie skabte spændinger flere steder i bevægelsen af bibelstudenter. Men dertil kom en problemstilling som blev udløst af første verdenskrig. Den kostede nemlig Amerika mange penge.

Den amerikanske borgerkrig havde vist, at pengemangel ikke kunne løses ved at trykke flere penge. Derfor måtte USA, og andre lande, finde andre midler til krigsfinanciering.  USA fulgte den tendens, som også var i Europa, hvor man udstedte obligationer til at finansiere krigen. Tyskland, Østrig-Ungarn og Rusland finansierede krigen ved at udstede obligationer. Over 1½ år, fra April 1917 til September 1918, udstedte USA fire serier. [1]https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_bond. Disse midler blev fundamentale for at finanserne krigsindsatsen. Den kostede USA omkring 30 milliarder dollars – på et tidspunkt hvor nationalbudgettet lå på 0,97 milliarder dollars.

Rutherford og krigsobligationer

Rutherfords syn på disse krigsobligationer var meget løs; I Maj 1918 formulerede han spørgsmålet som et “ikke religiøst spørgsmål”, og gik så langt som at sige, at “når staten spørger om at låne ens penge med løfte om at betale med en obligation skal man gøre det, hvis man kan” [2] "The dust of his feet", The Watch Tower May 15 1918 s.152-153 (6256f i reprint) s.153.

 

Modstand mod Rutherford

Det synspunkt anså nogle for at være et brud med den mere anti-politiske linje Russell havde haft; og navnet “Stand fast” var et udtryk for, at ville “stå fast” mod køb af krigsobligationer. Inden for denne bevægelse knyttede man – i perioder –  køb af krigsobligationer sammen med dyrets mærke. [3]https://www.biblestudentarchives.com/documents/StandFastHistory.pdf

Bevægelsen blev grundlagt i December 1918 af Charles E. Heard.

Noter

Noter
1 https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_bond
2 "The dust of his feet", The Watch Tower May 15 1918 s.152-153 (6256f i reprint) s.153
3 https://www.biblestudentarchives.com/documents/StandFastHistory.pdf